најава на активности

ОБУКА НА ТЕМА „ОПШТИНА ПО МЕРКА НА ДЕТЕТО“ ЗА ПРЕТСТАВНИЦИ ОД ОПШТИНИТЕ ЦЕНТАР, СТРУГА И СТРУМИЦА


Во периодот од 01 до 03 септември, 2016г. во хотел Гардениа, Велес ќе се реализира обука за претставници од општинската администрација и советници при Советите на општините Центар, Струга и Струмица на тема „Општина по мерка на детето“.


Прочитај повеќе

ВТОРА ЗАЕДНИЧКА РАБОТИЛНИЦА „РАЗВОЈ НА СТРАТЕШКА РАМКА” ВО КРУШЕВО


Во рамките на проектот Граѓанско учество за локална демократија во периодот од 30 август до 1 септември 2016 година, во хотелот Монтана во Крушево, ќе се одржи работилница на тема „Развој на стратешка рамка”. На работилницата ќе учествуваат претставници на граѓанските организации, општинската администрација и Советот на општините: Струмица, Струга и Центар.


Прочитај повеќе
п а р т н е р и
настани и новости
Зајакнување и мобилизација на граѓаните

ИНФОРМАЦИЈА ЗА ДОДЕЛЕНИ ГРАНТОВИ НА КОНКУРСОТ ЗА ЗДРУЖЕНИЈА, НЕФОРМАЛНИ ГРУПИ, КОАЛИЦИИ И ЛОКАЛНИ АКТИВИСТИЧКИ ЈАДРА


[Aug 26 2016 ] На 12 јули 2016 Комисијата на Фондацијата Отворено општество – Македонија за одлучување по конкурсот донесе одлука од 107 пристигнати апликации да додели грантови на 11 проекти во вкупен износ од 100.740,00 УСД.

Зајакнување и мобилизација на граѓаните

ПРЕЗЕНТИРАНИ МЕРКИТЕ ЗА ИТНИ ДЕМОКРАТСКИ РЕФОРМИ

Конференција „Предлог за итни демократски реформи“


[Jul 20 2016 ] На 19 јули 2016 година (вторник), во хотелот Холидеј ин во Скопје, во 10 часот, се одржа конференцијата „Предлог за итни демократски реформи“ во организација на група граѓански организации и експерти.

Општина по мерка на граѓаните

ИЗВЕСТУВАЊЕ ЗА ИЗБРАНИ ГРАНТИСТИ НА РЕОБЈАВЕНИОТ ПОВИК ЗА ДОДЕЛУВАЊЕ ГРАНТОВИ ЗА МОНИТОРИНГ НА АКЦИСКИ ПЛАНОВИ ВО ОПШТИНА ЦЕНТАР


[Jul 15 2016 ] Фондацијата Отворено општество – Македонија (ФООМ) известува дека се избрани грантисти од реобјавениот повик за доделување грантови на локални граѓански организации за мониторинг на акциските планови од четирите локални стратегии на општина Центар за областите: образование, млади, социјална заштита и соработка со граѓанскиот сектор.

Зајакнување и мобилизација на граѓаните

РЕАКЦИЈА НА ИНИЦИЈАТИВА „ПРЕДЛОГ ЗА ИТНИ ДЕМОКРАТСКИ РЕФОРМИ“


[Jul 15 2016 ] Иницијативата на граѓански организации „Предлог за итни демократски реформи“ сака да им укаже на јавноста и политичките партии вклучени во преговори, за клучните мерки кои треба да се земат предвид за излез од политичката криза во делот на медиуми, избори и правосудство.

Граѓанско учество за локална демократија

ОДРЖАНА РАБОТИЛНИЦА „СИТУАЦИСКИ АНАЛИЗИ И ВИЗИОНИРАЊЕ” ЗА ПРЕТСТАВНИЦИ НА ГРАЃАНСКИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ, ОПШТИНСКАТА АДМИНИСТРАЦИЈА И СОВЕТИТЕ НА ОПШТИНИТЕ СТРУМИЦА, СТРУГА И ЦЕНТАР


[Jul 14 2016 ] Во рамките на проектот Граѓанско учество за локална демократија на 12 и 13 јули 2016 година (вторник и среда), во хотелот Монтана во Крушево, се одржa дводневна работилница на тема „Ситуациски анализи и визионирање”. На работилницата учествуваа претставници на граѓанските организации, општинската администрација и Советите на општините Струмица, Струга и Центар.

Општо

ПЕРСПЕКТИВАТА НА РЕГРЕТЗИТ

Џорџ Сорос


[Jul 14 2016 ] Сè до резултатот од гласањето во Обединетото Кралство за излегување од Европската Унија, бегалската криза беше најголемиот проблем во Европа. Навистина, кризата одигра клучна улога во подемот на несреќата наречена Брегзит.

Зајакнување и мобилизација на граѓаните

ИНИЦИЈАТИВА НА ГРАЃАНСКОТО ОПШТЕСТВО ЗА СПРОВЕДУВАЊЕ НА ИТНИ ДЕМОКРАТСКИ РЕФОРМИ

Презентиран документот „Предлог за итни демократски реформи“ за враќање на демократските стандарди и вредности во Македонија


[Jul 8 2016 ] На 8 јули 2016 година (петок), во хотелот Александар палас во Скопје, во 13 часот, беше одржана прес-конференција на која група граѓански организации и експерти го претставија документот „Предлог за итни демократски реформи“ на кој напорно работеа во последните три месеци.

пронајди
к о н к у р с и

Во моментов нема активни конкурси

п у б л и к а ц и и