Концепти

Зајакнување и мобилизација на граѓаните

Општина по мерка на граѓаните

Интеграција на Ромите

Проекти и програми кои се спроведуваат во рамки на концептите

Форуми во заедницата

Пристап до правда во Македонија

Регионална програма за поддршка на истражувања

Проект на УСАИД за граѓанско општество

Хуманитарна и правна помош за мигрантите

Граѓанско учество за локална демократија

Заедничка рамка за правно зајакнување

Мобилизација на локални организации и активизам во заедницата | 2017

Граѓанска акција за итни реформски приоритети | 2017

Инклузивни и транспарентни образовни политики | 2017

Проект на УСАИД за граѓанско учество | 2017

Граѓанска алијанса за транспарентност | 2017

Области

Слобода на изразување

Младинска ангажираност за општествени промени

Унапредување на човековите права во здравството

Мониторинг и документирање на човековите права

Борба против корупција

Буџетска транспарентност

Младински активизам | 2017

Здравствени политики базирани на човековите права | 2017

Програми

Образование

Информации

Медиуми

Правна програма

Јавно здравство

Програма за реформа на јавната администрација и локалната самоуправа

Исток-Исток: Прекугранични партнерства

Граѓанско општество

Регионална програма за поддршка на истражувања

Општо

Форуми во заедницата

Ние одлучуваме

Регионална програма за поддршка на истражувања
пронајди

ОДРЖАНА 7-МАТА ИСТРАЖУВАЧКА КОНФЕРЕНЦИЈА НА РЕГИОНАЛНАТА ПРОГРАМА ЗА ПОДДРШКА НА ИСТРАЖУВАЊЕТО ВО ЗАПАДЕН БАЛКАН

Од 2 до 3 септември 2016 година во Тирана, Албанија, се одржа финалната Истражувачка конференција на Регионалната програма за поддршка на истражувањето во Западен Балкан (РППИ) на која учествуваа преку 100 млади истражувачи од регионот и пошироко. Темата на овогодинешната конференција беше Европа во време на кризи.

Имајќи предвид дека трансформацијата на пост-комунистичкиот систем во земјите од Западен Балкан не е завршена, се бараше одговор на прашањето дали регионот се променил во политичка, економска и општествена смисла.

Конференцијата ја отвори Швајцарскиот амбасадор во Албанија, Н.Е. Кристоф Граф, а воведничар беше г-дин Душан Релјиќ раководител на Бриселската канцеларија при  Германски институт за меѓународни и безбедносни работи, по што следеа три панели на следниве теми:
Перспективите на балканските земји во време на европска несигурност;
Неформални институции, корупција и клиентализам во Западен Балкан;
Наследството на РППИ за Западен Балкан: Истражување во општествените науки во пост-конфликтен и трансформациски контекст.
Дополнително, беа  организирани и пет работилници и саем за истражување.

Повеќе информации на линкот.

Клучни зборови

| истражување | настан