Концепти

Зајакнување и мобилизација на граѓаните

Општина по мерка на граѓаните

Интеграција на Ромите

Проекти и програми кои се спроведуваат во рамки на концептите

Форуми во заедницата

Пристап до правда во Македонија

Регионална програма за поддршка на истражувања

Проект на УСАИД за граѓанско општество

Хуманитарна и правна помош за мигрантите

Граѓанско учество за локална демократија

Заедничка рамка за правно зајакнување

Мобилизација на локални организации и активизам во заедницата | 2017

Граѓанска акција за итни реформски приоритети | 2017

Инклузивни и транспарентни образовни политики | 2017

Проект на УСАИД за граѓанско учество | 2017

Граѓанска алијанса за транспарентност | 2017

Области

Слобода на изразување

Младинска ангажираност за општествени промени

Унапредување на човековите права во здравството

Мониторинг и документирање на човековите права

Борба против корупција

Буџетска транспарентност

Младински активизам | 2017

Здравствени политики базирани на човековите права | 2017

Програми

Образование

Информации

Медиуми

Правна програма

Јавно здравство

Програма за реформа на јавната администрација и локалната самоуправа

Исток-Исток: Прекугранични партнерства

Граѓанско општество

Регионална програма за поддршка на истражувања

Општо

Форуми во заедницата

Ние одлучуваме

поврзани конкурси

нема поврзани конкурси

поврзани публикации

нема поврзани публикации

Зајакнување и мобилизација на граѓаните
пронајди

ДЕБАТА „КАКОВ СПЕЦИЈАЛЕН ЈАВЕН ОБВИНИТЕЛ Ѝ Е ПОТРЕБЕН НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА?“

На 9 септември 2015г. (среда), со почеток во 12 часот, во хотелот Холидеј Ин, сала Милениум 1, Фондацијата Отворено општество - Македонија ќе одржи дебата „Каков специјален јавен обвинител ѝ е потребен на Република Македонија?“.

Дебатата посветена на специјалниот јавен обвинител ќе ги отвори темите за општествено – политичкиот контекст кој резултираше со потпишувањето на договорот и протоколот од Пржино; уставно – правните предизвици во формирањето на специјалното јавно обвинителство; компаративните искуства при отворањето специјални правосудни институции; како и за предизвиците во поглед на законските и практичните импликации во релевантните правосудни сфери, надлежностите, одговорноста, опсегот на работа, тимот и временската рамка на работењето на специјалниот јавен обвинител итн.

Целта на дебатата е да се слушнат позициите на претставниците на граѓанскиот сектор, практичарите и стручњаците во поглед на предизвиците кои со себе ги носи овој сосема нов и значаен концепт за обновување на владеењето на правото во Република Македонија.

Говорници на дебатата ќе бидат м-р Жарко Трајаноски, д-р Мирјана Најчевска, д-р Гордан Калајџиев и д-р Слаѓана Тасева. Модератор на настанот ќе биде Уранија Пировска од Хелсиншки комитет за човекови права на Република Македонија.

За настанот ќе биде овозможен пренос во живо на vozivo.mk.поврзани новости

нема поврзани новости