Концепти

Зајакнување и мобилизација на граѓаните

Општина по мерка на граѓаните

Интеграција на Ромите

Проекти и програми кои се спроведуваат во рамки на концептите

Форуми во заедницата

Пристап до правда во Македонија

Регионална програма за поддршка на истражувања

Проект на УСАИД за граѓанско општество

Хуманитарна и правна помош за мигрантите

Граѓанско учество за локална демократија

Заедничка рамка за правно зајакнување

Мобилизација на локални организации и активизам во заедницата | 2017

Граѓанска акција за итни реформски приоритети | 2017

Инклузивни и транспарентни образовни политики | 2017

Проект на УСАИД за граѓанско учество | 2017

Граѓанска алијанса за транспарентност | 2017

Области

Слобода на изразување

Младинска ангажираност за општествени промени

Унапредување на човековите права во здравството

Мониторинг и документирање на човековите права

Борба против корупција

Буџетска транспарентност

Младински активизам | 2017

Здравствени политики базирани на човековите права | 2017

Програми

Образование

Информации

Медиуми

Правна програма

Јавно здравство

Програма за реформа на јавната администрација и локалната самоуправа

Исток-Исток: Прекугранични партнерства

Граѓанско општество

Регионална програма за поддршка на истражувања

Општо

Форуми во заедницата

Ние одлучуваме

поврзани конкурси

нема поврзани конкурси

поврзани публикации

нема поврзани публикации

Мобилизација на локални организации и активизам во заедницата | 2017
пронајди

НОВИНАРИ ОД ЛОКАЛНИТЕ МЕДИУМИ УЧЕСТВУВАА НА ОБУКА ЗА ИСТРАЖУВАЧКО НОВИНАРСТВО


Од 10 до 12 ноември 2017 година, во хотел Романтик во Велес, Фондацијата Отворено општество – Македонија (ФООМ) во соработка со Балканската репортерска истражувачка мрежа Македонија организираше обука на тема „Истражувачко новинарство“.

Тринаесет претставници на локални медиуми ширум Македонија имаа можност да ги зголемат своите знаења за процесот на истражувачко новинарство, за тоа како да се избере истражувачка сторија и да се убеди уредникот дека истражувањето е важно. Исто така, научија како да ја структуираат сторијата и да ги истражуваат изворите за неа, но и како да се справат со замките при градењето на сторијата. Учесниците се запознаа со алатките за креирање истражувачки стории, со посебен осврт на Законот за слободен пристап до информации и откривањето на корупција во јавните набавки.

Предавачи на обуката беа Тамара Чаусидис, Ана Петрушева, Мери Јордановска и Сабина Факиќ. Обуката е дел од активностите на ФООМ во рамки на концептот Мобилизација на локални организации и активизам во заедницата.

поврзани новости

нема поврзани новости