Конкурси
пронајди

Конкурс за доделување грантови на граѓански организации

Информативни средби

usaidfosm

Фондацијата Отворено општество – Македонија (ФООМ), во рамки на Проектот на УСАИД за граѓанско општество, објави конкурс за доделување грантови на граѓански организации. Проектот на УСАИД за граѓанско општество е овозможен со поддршка од американскиот народ преку Агенцијата на САД за меѓународен развој (УСАИД).

Целта на конкурсот е да обезбеди поддршка за граѓански организации од Република Македонија преку следните два вида грантови:

1. Поддршка на граѓански организации кои делуваат како демократски јадра во своите заедници, коишто имаат долгорочно искуство и кредибилитет во промовирањето граѓанско учество и имаат капацитет да ги мобилизираат граѓаните и да поттикнат граѓански иницијативи (грантови во износ до 20.000 американски долари);

2. Поддршка на граѓански организации ангажирани во надгледување на властите и застапување засновано на истражувања во следните подрачја: Собрание, владеење на правото, судство, медиуми, трошење на јавните пари, финансирање на политичките партии, политиките што се однесуваат на граѓанското општество, младински политики, родова еднаквост и усогласеност со политиките на Европската Унија (ЕУ) и апсорпција на фондовите на ЕУ (грантови помеѓу 10.000 и 30.000 американски долари).

Крајниот рок за поднесување пријави истекува на 4 јуни 2012 год. во 16:00 часот; материјалите за пријавување се достапни на овој сајт.

ФООМ ќе одржи информативни средби за конкурсот за доделување грантови во периодот од 14 до 21 мај. ФООМ ги поканува сите заинтересирани граѓански организации кои би се пријавиле на конкурсот на следниве информативни средби:

• Гевгелија, 14 мај 2012 (понеделник), 11:00 часот, Пионерски дом
• Струмица, 14 мај 2012 (понеделник), 15:00 часот, Дом на АРМ
• Скопје, 15 мај 2012 (вторник), 14:00 часот, х. „Александар палас“, Конгресна сала 2
• Велес, 16 мај 2012 (среда), 11:00 часот, Ликовна галерија
• Штип, 16 мај 2012 (среда), 15:00 часот, х. „Оаза“, Банкет сала
• Кичево, 17 мај 2012 (четврток), 11:00 часот, х. „Унион“
• Струга, 17 мај 2012 (четврток), 15:00 часот, х. „Дрим“, Пијано бар сала
• Битола, 21 мај, 2012 (понеделник), 12:00 часот, х. „Милениум“, Горна сала