Конкурси
пронајди

Конкурси за доделување грантови за заеднички акции на граѓански организации и мали грантови за работни стипендии во граѓански организации

Информативни средби

usaidfosm


Конкурси за доделување
грантови за заеднички акции на граѓански организации и
мали грантови за работни стипендии во граѓански организации

Фондацијата Отворено општество – Македонија (ФООМ), во рамки на Проектот на УСАИД за граѓанско општество, објави конкурси за доделување грантови за заеднички акции на граѓански организации и мали грантови за работни стипендии во граѓански организации. Проектот на УСАИД за граѓанско општество е овозможен со поддршка од американскиот народ преку Агенцијата на САД за меѓународен развој (УСАИД).

Целта на овие конкурси е да обезбеди поддршка за граѓански организации од Република Македонија преку следните два вида грантови:

1. Грантови за заеднички акции на граѓански организации за поддршка на акции на граѓански организации, партнерства или мрежи кои ги поттикнуваат актерите на граѓанското општество на солидарност и здружување околу специфично прашање (грантови во износ до 15.000 американски долари);

2. Мали грантови за работни стипендии во граѓански организации кои ќе им овозможат на заинтересираните истражувачи и граѓански активисти да бидат вклучени во период од три до шест месеци во граѓански организации во Македонија (грантови во износ до 2.400 американски долари).

Крајниот рок за поднесување пријави истекува на 15 ноември 2012 год. во 16:00 часот (за грантови за заеднички акции на граѓански организации) и на 30 ноември 2012 год. во 16.00 часот (за мали грантови за работни стипендии во граѓански организации).

ФООМ ќе одржи информативни средби за конкурсите за доделување грантови во периодот од 6-ти до 12-ти ноември. ФООМ ги поканува сите заинтересирани граѓански организации и активисти кои би се пријавиле на конкурсите на следниве информативни средби:

• Скопје, 6 ноември 2012 (вторник), 14:30 часот, Скопски саем, Бизнис сала
• Велес, 7 ноември 2012 (среда), 10:30 часот, Ликовна галерија
• Штип, 7 ноември 2012 (среда), 14:30 часот, х. „Оаза“, Банкет сала
• Битола, 12 ноември 2012 (понеделник), 11:30 часот, х. „Епинал“, сала 1

Сите простории се достапни за лица со посебни потреби.