Концепти

Зајакнување и мобилизација на граѓаните

Општина по мерка на граѓаните

Интеграција на Ромите

Проекти и програми кои се спроведуваат во рамки на концептите

Форуми во заедницата

Пристап до правда во Македонија

Регионална програма за поддршка на истражувања

Проект на УСАИД за граѓанско општество

Хуманитарна и правна помош за мигрантите

Граѓанско учество за локална демократија

Заедничка рамка за правно зајакнување

Мобилизација на локални организации и активизам во заедницата | 2017

Граѓанска акција за итни реформски приоритети | 2017

Инклузивни и транспарентни образовни политики | 2017

Проект на УСАИД за граѓанско учество | 2017

Граѓанска алијанса за транспарентност | 2017

Области

Слобода на изразување

Младинска ангажираност за општествени промени

Унапредување на човековите права во здравството

Мониторинг и документирање на човековите права

Борба против корупција

Буџетска транспарентност

Младински активизам | 2017

Здравствени политики базирани на човековите права | 2017

Програми

Образование

Информации

Медиуми

Правна програма

Јавно здравство

Програма за реформа на јавната администрација и локалната самоуправа

Исток-Исток: Прекугранични партнерства

Граѓанско општество

Регионална програма за поддршка на истражувања

Општо

Форуми во заедницата

Ние одлучуваме

поврзани конкурси

нема поврзани конкурси

поврзани публикации

нема поврзани публикации

Зајакнување и мобилизација на граѓаните
пронајди

ПРОМОЦИЈА НА „ИЗВОРИТЕ НА ТОТАЛИТАРИЗМОТ“ ОД ХАНА АРЕНТ И ДЕБАТА

На 16 октомври 2014 година, во ГЕМ клубот во Стара чаршија, со почеток во 12 часот, ќе биде промовирана книгата „Изворите на тоталитаризмот“ од Хана Арент. Книгата, во издание на Фондација Отворено општество - Македонија и Издавачката куќа „Култура“, ќе ја промовираат Катерина Колозова од Институтот за општествени и хуманистички науки, Горан Јанев од Институтот за социолошки и политичко-правни истражувања и Соња Исмаил од ФОРУМ – Центар за стратегиски истражувања и документација.

„Изворите на тоталитаризмот“ претставува обид да се прикаже структурата на тоталитарната држава и принципите на нејзиното дејствување, да се покаже дали воопшто постои  такво  нешто  како  природа  на  тоталитаристичката власт, има ли таа своја сопствена суштина и може ли да биде споредувана и дефинирана како другите форми на владеење, што западната мисла ги знае и ги признава уште од времето на античката филозофија.

Модератор на дебатата, на која ќе се проговори и за структурата и принципите на секојдневието во кое ние опстојуваме, ќе биде Владимир Милчин, извршен директор на Фондацијата Отворено општество – Македонија.

За промоцијата ќе биде овозможен и пренос во живо на vozivo.mk .поврзани новости

нема поврзани новости