Концепти

Зајакнување и мобилизација на граѓаните

Општина по мерка на граѓаните

Интеграција на Ромите

Проекти и програми кои се спроведуваат во рамки на концептите

Форуми во заедницата

Пристап до правда во Македонија

Регионална програма за поддршка на истражувања

Проект на УСАИД за граѓанско општество

Хуманитарна и правна помош за мигрантите

Граѓанско учество за локална демократија

Заедничка рамка за правно зајакнување

Мобилизација на локални организации и активизам во заедницата | 2017

Граѓанска акција за итни реформски приоритети | 2017

Инклузивни и транспарентни образовни политики | 2017

Проект на УСАИД за граѓанско учество | 2017

Граѓанска алијанса за транспарентност | 2017

Области

Слобода на изразување

Младинска ангажираност за општествени промени

Унапредување на човековите права во здравството

Мониторинг и документирање на човековите права

Борба против корупција

Буџетска транспарентност

Младински активизам | 2017

Здравствени политики базирани на човековите права | 2017

Програми

Образование

Информации

Медиуми

Правна програма

Јавно здравство

Програма за реформа на јавната администрација и локалната самоуправа

Исток-Исток: Прекугранични партнерства

Граѓанско општество

Регионална програма за поддршка на истражувања

Општо

Форуми во заедницата

Ние одлучуваме

Зајакнување и мобилизација на граѓаните
пронајди

ЈАВНА РАСПРАВА ПО НАЦРТ-АМАНДМАНИТЕ НА УСТАВОТ НА РМ „НАМЕТНАТ УСТАВ“

Јавна расправа по Нацрт-амандманите на Уставот на РМ

На 17 септември 2014 (среда), со почеток во 10 часот, вo ГЕМ клубот во Старата скопска чаршија, Фондацијата Отворено општество Македонија, Хелсиншкиот комитет за човекови права, ЛГБТИ Центарот за поддршка, Коалицијата Сексуални и здравствени права на маргинализирани заедници и Македонскиот центар за европско образование организираат јавна расправа по Нацрт-амандманите на Уставот на РМ.

Најновите нацрт-амандмани на Уставот на РМ,предложени од страна на Владата, на македонската јавност и беа најавени непосредно пред летните годишни одмори. Со исклучок на делот од Амандманот XXXIII кој предвидува уставно редефинирање на бракот како заедница исклучиво само меѓу еден маж и една жена, ниту една од другите предвидени уставни измени во минатото не била тема на јавна дискусија. Дополнително, уставните измени се предлагаат без соодветно и издржано образложение и во услови кога работата на Собранието ја бојкотираат сите опозициски партии. Ваквата состојба не го спречува владејачкото мнозинство во забрзана собраниска постапка, без содржајна дискусија и со исклучување на општата и најголемиот дел на стручната јавност безобзирно да ги наметнува своите ставови и идеи. Ваквото постапување е директен напад на уставната демократија која по дефиниција означува штитење на правата на малцинствата како начин да се избегне целосно владеење на мнозинството.

Говорници на дебатата ќе бидат Светомир Шкариќ Маргарита Цаца Николовска, Петар Гошев, Абдулменаф Беџети, Кире Наумов, Кочо Андоновски, Славчо Димитров и Ирена Цветковиќ, а ќе биде овозможен и пренос во живо на vozivo.mk