Концепти

Зајакнување и мобилизација на граѓаните

Општина по мерка на граѓаните

Интеграција на Ромите

Проекти и програми кои се спроведуваат во рамки на концептите

Форуми во заедницата

Пристап до правда во Македонија

Регионална програма за поддршка на истражувања

Проект на УСАИД за граѓанско општество

Хуманитарна и правна помош за мигрантите

Граѓанско учество за локална демократија

Заедничка рамка за правно зајакнување

Мобилизација на локални организации и активизам во заедницата | 2017

Граѓанска акција за итни реформски приоритети | 2017

Инклузивни и транспарентни образовни политики | 2017

Проект на УСАИД за граѓанско учество | 2017

Граѓанска алијанса за транспарентност | 2017

Области

Слобода на изразување

Младинска ангажираност за општествени промени

Унапредување на човековите права во здравството

Мониторинг и документирање на човековите права

Борба против корупција

Буџетска транспарентност

Младински активизам | 2017

Здравствени политики базирани на човековите права | 2017

Програми

Образование

Информации

Медиуми

Правна програма

Јавно здравство

Програма за реформа на јавната администрација и локалната самоуправа

Исток-Исток: Прекугранични партнерства

Граѓанско општество

Регионална програма за поддршка на истражувања

Општо

Форуми во заедницата

Ние одлучуваме

поврзани конкурси

нема поврзани конкурси

поврзани публикации

нема поврзани публикации

Зајакнување и мобилизација на граѓаните
пронајди

Дебата „Спомениците и политиката: Дали „Скопје 2014“ е културен или политички проект?“

На 28 февруари 2014 (петок), во ГЕМ клубот со почеток во 11 часот, Фондацијата Отворено општество - Македонија и ОКНО ќе одржат дебата на тема „Спомениците и политиката: Дали „Скопје 2014“ е културен или политички проект?“.

Гостин на дебатата ќе биде хрватскиот историчар на уметност, поет и есеист Звонко Маковиќ кој ќе говори за неговото видување на Скопје 2014. Модератор на настанот ќе биде Никола Гелевски.

Професор на Отсекот за Историја на уметност при Филозофскиот факултет во Загреб и член-соработник на Хрватската академија на науките и уметностите, Маковиќ и е познат на јавноста по жестоките критики во врска со контрадикторното поставување на бистите на Људевит Гај и Мајка Тереза во центарот на Загреб во 2008 односно 2009 година. Тој реагираше околу критериумите според кои се бираат авторите на овие споменици, односно дали овие дела ги оценуваат историчари на уметност и урбанисти, или сè е одлука на самоволните градски и партиски татковци. Во интервјуто за неделникот Глобус во 2009 година, овој познат историчар на уметност изјави: „Секогаш зборувам дека сите тие споменици не се споменици на оние личности на кои им се посветени, туку тоа се споменици на оние личности кои ги поставуваат. Значи, добар споменик на јавно место значи добра градска власт, а лош лоша власт. Кичот во политиката и во културата на власта, совршено се препознава во кич спомениците.“

поврзани новости

нема поврзани новости