Концепти

Зајакнување и мобилизација на граѓаните

Општина по мерка на граѓаните

Интеграција на Ромите

Проекти и програми кои се спроведуваат во рамки на концептите

Форуми во заедницата

Пристап до правда во Македонија

Регионална програма за поддршка на истражувања

Проект на УСАИД за граѓанско општество

Хуманитарна и правна помош за мигрантите

Граѓанско учество за локална демократија

Заедничка рамка за правно зајакнување

Мобилизација на локални организации и активизам во заедницата | 2017

Граѓанска акција за итни реформски приоритети | 2017

Инклузивни и транспарентни образовни политики | 2017

Проект на УСАИД за граѓанско учество | 2017

Граѓанска алијанса за транспарентност | 2017

Области

Слобода на изразување

Младинска ангажираност за општествени промени

Унапредување на човековите права во здравството

Мониторинг и документирање на човековите права

Борба против корупција

Буџетска транспарентност

Младински активизам | 2017

Здравствени политики базирани на човековите права | 2017

Програми

Образование

Информации

Медиуми

Правна програма

Јавно здравство

Програма за реформа на јавната администрација и локалната самоуправа

Исток-Исток: Прекугранични партнерства

Граѓанско општество

Регионална програма за поддршка на истражувања

Општо

Форуми во заедницата

Ние одлучуваме

поврзани конкурси

нема поврзани конкурси

Општо
пронајди

ПРВАТА ЕДУКАТИВНО-ДЕБАТНА СЕСИЈА EUROTALK ВО 2017 СО АМБАСАДОРОТ НА КРАЛСТВОТО ШПАНИЈА ВО РМНа 12 април 2017 година, во 12 часот, во Евротинк – Центар за европски стратегии, се одржа првата едукативно-дебатна сесија Eurotalk во 2017 година, на која гостин беше Н.Е. г. Рамон Абароа Каранса, амбасадор на Кралството Шпанија во Република Македонија. 

На сесијата учесниците со гостинот имаа можност да дискутираат на тековни прашања од важност за процесот на пристапувањето на Република Македонија во Европската Унија, како што се: „Новата“ Европа на две брзини; Односите помеѓу ЕУ и Русија и влијанието врз ЕУ како глобален играч; Односите помеѓу Македонија и Шпанија, како и Надворешна политика на Шпанија наспроти претходно споменатите прашања.

Традиционално Евротинк ги организира Eurotalk сесиите според Chatham House Rule, што овозможува анонимност на присутните за да ги охрабри отворено и слободно да зборуваат. Овој метод на дискусија на сесиите се користи во светот за поддршка на слободни дискусии. 

По одржувањето на Eurotalk сесијата ќе биде подготвен документ за јавна политика. 

Eurotalk сесиите се активност во рамките на концептот Граѓанска акција за урегетните реформски приоритети, кој го спроведува Фондацијата Отворено општество – Македонија во партнерство со Евротинк – Центар за европски стратегии. Целта на концептот е зајакнување на граѓанското општество да одговори на системските и меѓу-секторските институционални слабости и да влијае на ефективната имплементација на ургентните реформски приоритети (URP).


Клучни зборови

| еу