Концепти

Зајакнување и мобилизација на граѓаните

Општина по мерка на граѓаните

Интеграција на Ромите

Проекти и програми кои се спроведуваат во рамки на концептите

Форуми во заедницата

Пристап до правда во Македонија

Регионална програма за поддршка на истражувања

Проект на УСАИД за граѓанско општество

Хуманитарна и правна помош за мигрантите

Граѓанско учество за локална демократија

Заедничка рамка за правно зајакнување

Мобилизација на локални организации и активизам во заедницата | 2017

Граѓанска акција за итни реформски приоритети | 2017

Инклузивни и транспарентни образовни политики | 2017

Проект на УСАИД за граѓанско учество | 2017

Граѓанска алијанса за транспарентност | 2017

Области

Слобода на изразување

Младинска ангажираност за општествени промени

Унапредување на човековите права во здравството

Мониторинг и документирање на човековите права

Борба против корупција

Буџетска транспарентност

Младински активизам | 2017

Здравствени политики базирани на човековите права | 2017

Програми

Образование

Информации

Медиуми

Правна програма

Јавно здравство

Програма за реформа на јавната администрација и локалната самоуправа

Исток-Исток: Прекугранични партнерства

Граѓанско општество

Регионална програма за поддршка на истражувања

Општо

Форуми во заедницата

Ние одлучуваме

поврзани конкурси

нема поврзани конкурси

поврзани публикации

нема поврзани публикации

Пристап до правда во Македонија
пронајди

СЕСИЈА ЗА ПРАВНО ОПИСМЕНУВАЊЕ НА ГРАЃАНИТЕ ВО ШТИП ОД ОБЛАСТА НА СОЦИЈАЛНА ЗАШТИТА

На 7 април 2017 година (петок), во Штип, со почеток во 13 часот, ќе се одржи сесија за правно описменување за граѓаните од Штип, во рамки на проектот Пристап до правда во Македонија.

Сесијата за правно описменување е од областа на  социјалната заштита и е наменета за сите граѓани кои сакаат да научат повеќе за своите правата на парична помош од социјална заштита, како истите да ги остварат и како да се заштитат во случај кога институциите ги прекршуваат.

Сесиите за правно описменување на граѓаните се осмислени по модел на Велика Британија, кој е приспособен на правните потреби на македонските граѓани. Во рамки на проектот Пристап до правда во Македонија се одржаа три сесии од областа на социјална заштита и тоа во Скопје, Куманово и Прилеп. По сесијата во Штип планирано е да се одржи ваква сесија и за граѓаните на Струмица.

Проектот Пристап до правда во Македонија е поддржан од Европската унија а се спроведува од страна на Фондацијата Отворено општество – Македонија во партнерство со Хелсиншкиот комитет за човекови права на Република Македонија, Националниот ромски центар - Куманово, Младинскиот културен центар - Битола, Едукативно - хуманитарната организација ЕХО - Штип и ИЗБОР - Струмица.

поврзани новости

нема поврзани новости