Концепти

Зајакнување и мобилизација на граѓаните

Општина по мерка на граѓаните

Интеграција на Ромите

Проекти и програми кои се спроведуваат во рамки на концептите

Форуми во заедницата

Пристап до правда во Македонија

Регионална програма за поддршка на истражувања

Проект на УСАИД за граѓанско општество

Хуманитарна и правна помош за мигрантите

Граѓанско учество за локална демократија

Заедничка рамка за правно зајакнување

Мобилизација на локални организации и активизам во заедницата | 2017

Граѓанска акција за итни реформски приоритети | 2017

Инклузивни и транспарентни образовни политики | 2017

Проект на УСАИД за граѓанско учество | 2017

Граѓанска алијанса за транспарентност | 2017

Области

Слобода на изразување

Младинска ангажираност за општествени промени

Унапредување на човековите права во здравството

Мониторинг и документирање на човековите права

Борба против корупција

Буџетска транспарентност

Младински активизам | 2017

Здравствени политики базирани на човековите права | 2017

Програми

Образование

Информации

Медиуми

Правна програма

Јавно здравство

Програма за реформа на јавната администрација и локалната самоуправа

Исток-Исток: Прекугранични партнерства

Граѓанско општество

Регионална програма за поддршка на истражувања

Општо

Форуми во заедницата

Ние одлучуваме

поврзани конкурси

нема поврзани конкурси

поврзани публикации

нема поврзани публикации

Општо
пронајди

ЗА БОМБАРДИРАЊЕТО НА АЛЕПО

Џорџ Сорос

Светот е сведок на хуманитарна катастрофа од историски размери. Таа се случува во Сирија и ја предизвика рускиот претседател Владимир Путин, во поддршка на неговиот штитеник Башар ал Асад. Руските авиони го бомбардираат цивилното население во Алепо, вториот најголем град во земјата, за да им помогнат на сириските владини сили во намерата да ја преземат контролата врз областите од градот кои ги држат бунтовниците.

Фотографија: Abdalrhman Ismail/Reuters

Комбинираниот напад, меѓу другото, уби стотици и рани илјадници луѓе, ги стави вон употреба преостанатите болници во градот и го лиши населението од вода за пиење. 

Претседателот Путин агресивно го искористува просторот од три месеци до инаугурацијата на Претседателот на САД на 20 јануари, врз основа на сурова политичка калкулација.

Како што извести Њујорк Тајмс: 
Господинот Путин калкулантски игра на малата веројатноста дека претседателот во заминување Обама ќе интервенира во ескалирачкиот конфликт во Сирија и дека новиот американски претседател кој може да заземе поцврста политика сè уште не стапил на функцијата. „На Путин му се брза пред изборите во САД“, вели Николај В. Петров, политиколог од Москва. „Следниот американски претседател ќе се соочи со нова реалност и ќе биде принуден да ја прифати.“

Други написи во Њујорк Тајмс и во други медиуми даваат живописна слика за страдањето на луѓето во Алепо и за херојските напори на лекарите и на цивилите како што се Белите Шлемови, кои ги ризикуваат сопствените животи за да им помогнат. Кога фактите целосно ќе се утврдат, на бомбардирањето на Алепо од страна на Путин ќе се гледа како на едно од најужасните воени злосторства на модерниот свет. 

Апелирам до луѓето во Русија, САД, Европа и ширум светот да не гледаат отстрана мирно, туку да го изнесат својот став и својот гнев. Широко распространет изблик на јавно мислење може да го натера претседателот Путин да стави крај на неговите грозоморни злосторства против човештвото. 

Извор:
http://www.nybooks.com/articles/2016/11/10/on-bombing-aleppo/

поврзани новости

нема поврзани новости