Концепти

Зајакнување и мобилизација на граѓаните

Општина по мерка на граѓаните

Интеграција на Ромите

Проекти и програми кои се спроведуваат во рамки на концептите

Форуми во заедницата

Пристап до правда во Македонија

Регионална програма за поддршка на истражувања

Проект на УСАИД за граѓанско општество

Хуманитарна и правна помош за мигрантите

Граѓанско учество за локална демократија

Заедничка рамка за правно зајакнување

Мобилизација на локални организации и активизам во заедницата | 2017

Граѓанска акција за итни реформски приоритети | 2017

Инклузивни и транспарентни образовни политики | 2017

Проект на УСАИД за граѓанско учество | 2017

Граѓанска алијанса за транспарентност | 2017

Области

Слобода на изразување

Младинска ангажираност за општествени промени

Унапредување на човековите права во здравството

Мониторинг и документирање на човековите права

Борба против корупција

Буџетска транспарентност

Младински активизам | 2017

Здравствени политики базирани на човековите права | 2017

Програми

Образование

Информации

Медиуми

Правна програма

Јавно здравство

Програма за реформа на јавната администрација и локалната самоуправа

Исток-Исток: Прекугранични партнерства

Граѓанско општество

Регионална програма за поддршка на истражувања

Општо

Форуми во заедницата

Ние одлучуваме

Граѓанско општество
пронајди

ГЕМ против Зоран Ставрески

Ново рочиште во предметот за клевета

На 17 јуни 2013 година, во 10.30 часот, во Основниот суд Скопје 2 ќе се одржи ново рочиште, во предметот за клевета против Зоран Ставрески. Предметот против Ставрески трае веќе 2 години.

Тужителите и членови на движењето Граѓани за Европска Македонија (ГЕМ), Бранко Ѓероски, Никола Гелевски, Владимир Милчин, Роберто Беличанец и Жарко Трајановски ја поднесоа првата приватна кривична тужба против Ставрески на 29 јануари 2011 година, поради неговите тврдења дека ГЕМ е дел од стратегијата „Надеж“, создадена за насилно уривање на демократски избраните институции. Оваа изјава, Ставрески ја даде на прес-конференција, одржана на 30 октомври 2010 година, а пренесена од сите релевантни медиуми во Македонија и во целост објавена на веб страницата на ВМРО-ДПМНЕ.

Со донесување на Законот за граѓанска одговорност за клевета и навреда, кривичната постапка против Ставрески е запрена, а приватните тужители во законски предвидениот рок ја поднесоа новата тужба, заради утврдување на одговорноста на тужениот за сторена клевета, како и надомест за предизвиканата нематеријална штета на тужителите со клеветата.

Ставрески, до сега, се нема појавено на ниту едно од претходните судски рочиштата, под изговор дека МВР не може да го пронајде вистинскиот Зоран Ставрески бидејќи имало многу лица со исто име и презиме, иако во тужбата е наведено дека станува збор за министер за финансии. На рочиштето закажано за 17 јуни, за прв пат се очекува распит на странките.