Концепти

Зајакнување и мобилизација на граѓаните

Општина по мерка на граѓаните

Интеграција на Ромите

Проекти и програми кои се спроведуваат во рамки на концептите

Форуми во заедницата

Пристап до правда во Македонија

Регионална програма за поддршка на истражувања

Проект на УСАИД за граѓанско општество

Хуманитарна и правна помош за мигрантите

Граѓанско учество за локална демократија

Заедничка рамка за правно зајакнување

Мобилизација на локални организации и активизам во заедницата | 2017

Граѓанска акција за итни реформски приоритети | 2017

Инклузивни и транспарентни образовни политики | 2017

Проект на УСАИД за граѓанско учество | 2017

Граѓанска алијанса за транспарентност | 2017

Области

Слобода на изразување

Младинска ангажираност за општествени промени

Унапредување на човековите права во здравството

Мониторинг и документирање на човековите права

Борба против корупција

Буџетска транспарентност

Младински активизам | 2017

Здравствени политики базирани на човековите права | 2017

Програми

Образование

Информации

Медиуми

Правна програма

Јавно здравство

Програма за реформа на јавната администрација и локалната самоуправа

Исток-Исток: Прекугранични партнерства

Граѓанско општество

Регионална програма за поддршка на истражувања

Општо

Форуми во заедницата

Ние одлучуваме

поврзани конкурси

нема поврзани конкурси

поврзани публикации

нема поврзани публикации

Општо
пронајди

ПОМОШ ЗА РАСЧИСТУВАЊЕ НА ШТЕТИТЕ ОД ПОПЛАВАТА ВО СКОПЈЕ

Во периодот меѓу 10 и 21 август 2016 година, Фондацијата Отворено општество – Македонија (ФООМ) се вклучи и ја поддржа граѓанската акција за санирање на штетите од поплавата која го зафати Скопје на 6 август 2016 година. ФООМ обезбеди финансиска помош за најпогодените подрачја во износ од 342.846 денари за ангажирање на механизација за расчистување на сметот и за набавка на алат и заштитна опрема потребни за волонтерите кои се вклучија во акцијата и работеа координирано со механизацијата на терен.

Во акцијата учествуваа повеќе од 200 волонтери и волонтерки кои се организираа преку социјалните мрежи и воспоставија механизими за координација на активностите за расчистување на последиците од поплавата и за делење на итната хуманитарна помош. Активистите организираа собирање и дистрибуција на итна хуманитарна помош од повеќе места во Скопје, од кои најголеми беа пунктовите пред Веро центар и Сити мол, а на терен делеа храна, вода, лекови и средства за дезинфекција на жителите во настраданите подрачја.

Како резултат на оваа акција, беа исчистени повеќе од 50 објекти и повеќе од 15 улици во најзагрозените подрачја во Ченто и Стајковци. Објектите и улиците кои беа расчистени беа селектирани врз основа на информации кои постојано пристигнуваа преку социјалните мрежи и од теренот, за што беше извршено и посебно мапирање на состојбата од страна на волонтерите. Воедно, беа собрани и дистрибуирани повеќе од десет тони хуманитарна помош во вид на храна, вода, лекарства, средства за хигиена, алат и заштитна опрема.

поврзани новости

нема поврзани новости