Концепти

Зајакнување и мобилизација на граѓаните

Општина по мерка на граѓаните

Интеграција на Ромите

Проекти и програми кои се спроведуваат во рамки на концептите

Форуми во заедницата

Пристап до правда во Македонија

Регионална програма за поддршка на истражувања

Проект на УСАИД за граѓанско општество

Хуманитарна и правна помош за мигрантите

Граѓанско учество за локална демократија

Заедничка рамка за правно зајакнување

Мобилизација на локални организации и активизам во заедницата | 2017

Граѓанска акција за итни реформски приоритети | 2017

Инклузивни и транспарентни образовни политики | 2017

Проект на УСАИД за граѓанско учество | 2017

Граѓанска алијанса за транспарентност | 2017

Области

Слобода на изразување

Младинска ангажираност за општествени промени

Унапредување на човековите права во здравството

Мониторинг и документирање на човековите права

Борба против корупција

Буџетска транспарентност

Младински активизам | 2017

Здравствени политики базирани на човековите права | 2017

Програми

Образование

Информации

Медиуми

Правна програма

Јавно здравство

Програма за реформа на јавната администрација и локалната самоуправа

Исток-Исток: Прекугранични партнерства

Граѓанско општество

Регионална програма за поддршка на истражувања

Општо

Форуми во заедницата

Ние одлучуваме

поврзани конкурси

нема поврзани конкурси

поврзани публикации

нема поврзани публикации

Зајакнување и мобилизација на граѓаните
пронајди

ПРОМОЦИЈА НА „КОН ПОТЕКЛОТО НА АЛБАНСКИОТ НАЦИОНАЛИЗАМ“ ОД НАТАЛИ КЛЕЈЕР И ДЕБАТА

На 4 декември 2015 година (петок), со почеток во 18 часот, во ГЕМ клуб во Стара чаршија, ќе се одржи промоција на книгата „Кон потеклото на албанскиот национализам“ од Натали Клејер и дебата, во организација на Фондацијата Отворено општество – Македонија.

Натали Клејер е една од најеминентните истражувачи на идентитетските и религиските прашања на Балканот. Таа е раководител на истражувања во Националниот центар за научни истражувања (CNRS) во Центарот за турски, османлиски, балкански и централноазиски студии (CETOBAC) и професор на влијателната школа за општествени науки (EHESS), која што во многу нешта ја редефинираше современата историографија. Нејзини поважни публикации се Conflicting Loyalties in the Balkans (2011) и L’autorité religieuse et ses limites en terres d’islam (2013).Во делото „Кон потеклото на албанскиот национализам“ со цел да го разбере процесот на создавање на идејата за албанската нација и албанскиот национализам во деветнаесеттиот век, проф. Клејер прави сеопфатен и детален пресек на општеството не само во Албанија, туку и пошироко на Балканот и Османлиската империја. „Кон потеклото на албанскиот национализам“ досега е преведена на албански, грчки и турски јазик. 

Гостинка на настанот ќе биде авторката на книгата, а покрај неа збор ќе земат и Петар Тодоров од Институтот за национална историја и Istanbul Şehir University, Рамадан Рамадани, историчар, и Шкељзин Малиќи, публицист кој ни доаѓа од Приштина. Настанот ќе го модерира Ирена Стефоска од Институтот за национална историја.

За настанот ќе биде обезбеден пренос во живо на vozivo.mk


поврзани новости

нема поврзани новости