Концепти

Зајакнување и мобилизација на граѓаните

Општина по мерка на граѓаните

Интеграција на Ромите

Проекти и програми кои се спроведуваат во рамки на концептите

Форуми во заедницата

Пристап до правда во Македонија

Регионална програма за поддршка на истражувања

Проект на УСАИД за граѓанско општество

Хуманитарна и правна помош за мигрантите

Граѓанско учество за локална демократија

Заедничка рамка за правно зајакнување

Мобилизација на локални организации и активизам во заедницата | 2017

Граѓанска акција за итни реформски приоритети | 2017

Инклузивни и транспарентни образовни политики | 2017

Проект на УСАИД за граѓанско учество | 2017

Граѓанска алијанса за транспарентност | 2017

Области

Слобода на изразување

Младинска ангажираност за општествени промени

Унапредување на човековите права во здравството

Мониторинг и документирање на човековите права

Борба против корупција

Буџетска транспарентност

Младински активизам | 2017

Здравствени политики базирани на човековите права | 2017

Програми

Образование

Информации

Медиуми

Правна програма

Јавно здравство

Програма за реформа на јавната администрација и локалната самоуправа

Исток-Исток: Прекугранични партнерства

Граѓанско општество

Регионална програма за поддршка на истражувања

Општо

Форуми во заедницата

Ние одлучуваме

поврзани конкурси

нема поврзани конкурси

Општо
пронајди

|The Real Zero Dark Thirty

Драги пријатели,

Тајни летови, црни точки и приказни за ужасна тортура.

Одвојте малку време за да погледнете како Амрит Синг од Иницијативата за правда при Институтот Отворено општество ја опишува суровата реалност на кампањата на ЦИА со тајните затвори и тортура, спроведена по 9-ти септември, 2001 година.

Таа го состави првиот извештај од ваков вид, во кој се раскажува приказната за тоа како САД ја користеа својата позиција за да ги придобијат, убедат и да им наметнат на 54 земји да учествуваат во тајните програми на ЦИА.

Од Австралија до Иран, од Канада до Шведска, од Хонг Конг до Индонезија. Списокот е шокантен.

Иако и јас и вие сме слушнале многу приказни за тоа што сè се правело под превезот на војната против тероризмот, сепак бев повторно шокиран од тоа што се правело со тајните програми на ЦИА по 9-ти септември, 2001г.

Овие практики не се карактеристики на едно отворено општество. Само со целосно преиспитување САД можат да се надеваат да го затворат ова срамно поглавје во својата историја.

Отстранете ги слоевите на тајност. Погледнете го и споделете го овој видеозапис.

Со почит,
Џорџ Сорос
Претседател и основач, Фондации Отворено општество


Клучни зборови

| истражување