Концепти

Зајакнување и мобилизација на граѓаните

Општина по мерка на граѓаните

Интеграција на Ромите

Проекти и програми кои се спроведуваат во рамки на концептите

Форуми во заедницата

Пристап до правда во Македонија

Регионална програма за поддршка на истражувања

Проект на УСАИД за граѓанско општество

Хуманитарна и правна помош за мигрантите

Граѓанско учество за локална демократија

Заедничка рамка за правно зајакнување

Мобилизација на локални организации и активизам во заедницата | 2017

Граѓанска акција за итни реформски приоритети | 2017

Инклузивни и транспарентни образовни политики | 2017

Проект на УСАИД за граѓанско учество | 2017

Граѓанска алијанса за транспарентност | 2017

Области

Слобода на изразување

Младинска ангажираност за општествени промени

Унапредување на човековите права во здравството

Мониторинг и документирање на човековите права

Борба против корупција

Буџетска транспарентност

Младински активизам | 2017

Здравствени политики базирани на човековите права | 2017

Програми

Образование

Информации

Медиуми

Правна програма

Јавно здравство

Програма за реформа на јавната администрација и локалната самоуправа

Исток-Исток: Прекугранични партнерства

Граѓанско општество

Регионална програма за поддршка на истражувања

Општо

Форуми во заедницата

Ние одлучуваме

поврзани конкурси

нема поврзани конкурси

поврзани публикации

нема поврзани публикации

Регионална програма за поддршка на истражувања
пронајди

ДЕБАТА „МАКЕДОНИЈА 2015: ПОМЕЃУ АВТОРИТАРНИТЕ ТЕНДЕНЦИИ И ЕВРОПЕИЗАЦИЈАТА?“

На 26 мај 2015 година (вторник), со почеток во 18 часот, во хотелот Холидеј Ин (сала Скала 1), ќе се одржи дебата со наслов „Македонија 2015: Помеѓу авторитарните тенденции и европеизацијата?“ во организација на локалната канцеларија на Регионалната програма за поддршка на истражување во рамки на Фондацијата Отворено општество - Македонија.

Дебатата ќе се осврне на правецот на политичките промени во Македонија и изгледите за демократија. Исцртувајќи врз различните теориски пристапи и постоечки докази, говорниците ќе ги истражат димензиите на постоечкиот политички систем во Македонија со посебен фокус на состојбата во политичкиот и општествениот плурализам, вклучително медиумите и економијата; улогата на конструкцијата на националниот идентитет и популизмот; и граѓанското општество како сила која се спротивставува на авторитарните тенденции.

Говорници на дебатата ќе бидат Каролина Ристова Астеруд, Сашо Орданоски, Артан Садику и Анастас Вангели, а модератор ќе биде Андреас Ернст.

поврзани новости

нема поврзани новости