Концепти

Зајакнување и мобилизација на граѓаните

Општина по мерка на граѓаните

Интеграција на Ромите

Проекти и програми кои се спроведуваат во рамки на концептите

Форуми во заедницата

Пристап до правда во Македонија

Регионална програма за поддршка на истражувања

Проект на УСАИД за граѓанско општество

Хуманитарна и правна помош за мигрантите

Граѓанско учество за локална демократија

Заедничка рамка за правно зајакнување

Мобилизација на локални организации и активизам во заедницата | 2017

Граѓанска акција за итни реформски приоритети | 2017

Инклузивни и транспарентни образовни политики | 2017

Проект на УСАИД за граѓанско учество | 2017

Граѓанска алијанса за транспарентност | 2017

Области

Слобода на изразување

Младинска ангажираност за општествени промени

Унапредување на човековите права во здравството

Мониторинг и документирање на човековите права

Борба против корупција

Буџетска транспарентност

Младински активизам | 2017

Здравствени политики базирани на човековите права | 2017

Програми

Образование

Информации

Медиуми

Правна програма

Јавно здравство

Програма за реформа на јавната администрација и локалната самоуправа

Исток-Исток: Прекугранични партнерства

Граѓанско општество

Регионална програма за поддршка на истражувања

Општо

Форуми во заедницата

Ние одлучуваме

Граѓанско општество
пронајди

Да не им одмолчиме на оние кои ни ги загрозуваат слободите

Јавна дебата на ГЕМ во Крива Паланка
Граѓанската иницијатива „Граѓани за eвропска Македонија“ (ГЕМ) на десетти октомври организираше јавна дебата „Духот на слободата“ со граѓаните на Крива Паланка на која се разговараше за состојбата на граѓанските слободи во Македонија.

Роберто Беличанец ја отвори дебатата со осврт на Предлог-законот за граѓанска одговорност за навреда и клевета, кој според него дополнително ќе ја ограничи слободата на говор. За Беличанец, Предлог-законот и неговиот амин од ЕУ, се начин власта да ги направи поединците безгласна буква. „Кога ќе ви го одземат правото на говор и мислење, и кога ќе немате канали на комуникација ни за да се пожалите за нешто, тогаш престанувате да постоите како единка“ порача Беличанец.

Слободата не може бескрајно да се ужива, без постојано да се бориме за неа, смета Жарко Трајаноски, особено во ситуации кога постојат сили кои со сите напори се борат да ја укинат.

Осврнувајќи се на актуелниот извештај на Европската Комисија и претстојните локални избори, Бранко Героски смета дека ЕУ ќе стои цврсто зад актуелниот премиер сè додека нема посериозни проблеми во владеењето на Груевски, на пример масовни протести. За Героски клучно за изборите ќе биде тие да бидат фер и демократски, и народот конечно, на фер избори, да го искаже своето убедување и да го порази Груевски, бидејќи како што смета Героски никој од Брисел или Вашингтон нема да ги реши овдешните проблеми.

За Владимир Милчин последните случувања предизвикуваат срам, кој според него веќе е еднаков на револуција. Постојат лица, смета Милчин, кои плукаат и навредуваат само ако се затскриени зад анонимноста и толпата, на кои не смее да им се премолчува.

За Мерсел Биљали последниот извештај на ЕК е подарок за граѓаните, а не заслуга на Владата. Тој смета дека преговорите со ЕУ можеа да започнат уште во 2006 година, но провокациите со антиквизацијата го блокираа процесот. Според Биљали сите граѓани го чувствуваат притисокот од оваа власт, а најдобар доказ за тоа се над 60-тината илјади млади кои за десет години ја напуштиле државата.

Граѓаните на Крива Паланка го искажаа своето разочарување од моменталната ситуација, стравот од притисокот на локалните моќници, како и незавидната економска ситуација која присилува сè поголем број граѓани да ја напуштаат Крива Паланка и околината.

ГЕМ ќе организира уште неколку јавни дебати ширум Македонија со цел да ја развијат демократската култура на дијалог, но и да ги унапредат демократските вредности како што се отвореноста, критичноста, ангажираноста и активизмот на граѓаните.

 


#