Концепти

Зајакнување и мобилизација на граѓаните

Општина по мерка на граѓаните

Интеграција на Ромите

Проекти и програми кои се спроведуваат во рамки на концептите

Форуми во заедницата

Пристап до правда во Македонија

Регионална програма за поддршка на истражувања

Проект на УСАИД за граѓанско општество

Хуманитарна и правна помош за мигрантите

Граѓанско учество за локална демократија

Заедничка рамка за правно зајакнување

Мобилизација на локални организации и активизам во заедницата | 2017

Граѓанска акција за итни реформски приоритети | 2017

Инклузивни и транспарентни образовни политики | 2017

Проект на УСАИД за граѓанско учество | 2017

Граѓанска алијанса за транспарентност | 2017

Области

Слобода на изразување

Младинска ангажираност за општествени промени

Унапредување на човековите права во здравството

Мониторинг и документирање на човековите права

Борба против корупција

Буџетска транспарентност

Младински активизам | 2017

Здравствени политики базирани на човековите права | 2017

Програми

Образование

Информации

Медиуми

Правна програма

Јавно здравство

Програма за реформа на јавната администрација и локалната самоуправа

Исток-Исток: Прекугранични партнерства

Граѓанско општество

Регионална програма за поддршка на истражувања

Општо

Форуми во заедницата

Ние одлучуваме

поврзани публикации

нема поврзани публикации

Граѓанско општество
пронајди

„Шутка Рома рап“ на 18 октомври на „Вомекс“

Македонскиот состав „Шутка Рома рап“ на 18 октомври ќе настапи пред музичката елита на годинешното издание на еден од најзначајните светски музички настани, „Вомекс“ (Ворлд мјузик експо). Секое издание на манифестацијата, која на едно место собира илјданици музички професионалци (новинари, организатори на фестивали, музички агенти), се одржува во различна европска метропола. Годинава, „Вомекс“ ќе се случува од 18 до 20 октомври во Солун, Грција. Раперите од „Шутка Рома рап“ придружувани од бенд во живо ќе свират на „Глобалкан“ сцената. Тие беа избрани меѓу деветте изведувачи од повеќе од 300 пријавени. Идејата зад „Вомекс“ е настапите на музичарите да ги погледнат еминентни претставници од музичката фела и со тоа да се отворат можности за ангажмани и договори за престојната година. Дополнителен успех е тоа што една песна на „Шутка Рома рап“ ќе се најде и на престижната компилација „Womeximizer“ на која се сместени нумери од 15 до 20 најинтересни изведувачи на „Вомекс“.

Проектот „Шутка Рома рап“ стартуваше во 2010 година. Фондацијата Отворено општество – Македонија ја издаде комплицијата „I Šutka Tani Mo Than“ (Шутка моето родно место). На цедето се најдоа неколку рапери од Шуто Оризари кои обработуваат различни теми од нивното секојдневие во оваа скопска населба. Албумот беше одлично оценет од светската музичка јавност, а поради тоа се формираше бенд за концертните потреби во кој влегоа четворица од раперите кои што беа и на цедето. Тие настапија на повеќе реномирани европски фестивали меѓу кои и „Сигет“ во Унгарија и „Роскилде“ во Данска. Но годинава бендот влезе во нова фаза од својот животен пат и во составот влегоа четворица нови ромски рапери додека од старата екипа останаа само тројца. Новиот албум со оваа постава е во завршна фаза, а веќе постои интерес од дискографската куќа „Пирана мјузик“ од Берлин, Германија за издавање на цедето.

Линк до програмата на овогодинешниот „Вомекс“.

Клучни зборови

| настан