Концепти

Зајакнување и мобилизација на граѓаните

Општина по мерка на граѓаните

Интеграција на Ромите

Проекти и програми кои се спроведуваат во рамки на концептите

Форуми во заедницата

Пристап до правда во Македонија

Регионална програма за поддршка на истражувања

Проект на УСАИД за граѓанско општество

Хуманитарна и правна помош за мигрантите

Граѓанско учество за локална демократија

Заедничка рамка за правно зајакнување

Мобилизација на локални организации и активизам во заедницата | 2017

Граѓанска акција за итни реформски приоритети | 2017

Инклузивни и транспарентни образовни политики | 2017

Проект на УСАИД за граѓанско учество | 2017

Граѓанска алијанса за транспарентност | 2017

Области

Слобода на изразување

Младинска ангажираност за општествени промени

Унапредување на човековите права во здравството

Мониторинг и документирање на човековите права

Борба против корупција

Буџетска транспарентност

Младински активизам | 2017

Здравствени политики базирани на човековите права | 2017

Програми

Образование

Информации

Медиуми

Правна програма

Јавно здравство

Програма за реформа на јавната администрација и локалната самоуправа

Исток-Исток: Прекугранични партнерства

Граѓанско општество

Регионална програма за поддршка на истражувања

Општо

Форуми во заедницата

Ние одлучуваме

поврзани публикации

нема поврзани публикации

Форуми во заедницата
пронајди

Промоција по повод вклучувањето на 24 општини во новиот циклус од третата фаза на програмата „Форуми во заедницата“

На 28 јуни 2012 година, во ,,Холидeј Ин’’ во Скопје, се одржа промоцијата на новиот циклус од програмата ,,Форуми во заедницата’’ кој вклучува 24 нови општини. Програмата ,,Форуми во заедницата’’ е финансирана од Швајцарската агенција за соработка и развој (SDC ).

На промоцијата се обратија Министерот за локална самоуправа, Невзат Бејта, Амбасадорот на Швајцарија во Република Македонија, Стефано Лазарото, Потпретседателот на ЗЕЛС, Изет Меџити и Градоначалникот на општина Струмица, Зоран Заев.

Амбасадорот Лазарото го изрази своето задоволство од работата на оваа програма, истакнувајќи ја важноста на вклучувањето на граѓаните во носењето одлуки на локално ниво. Министерот Бејта истакна дека се постигнати видни резултати во над 40 општини вклучени во програмата, едновремено, заблагодарувајќи се на Швајцарската амбасада за поддршката на овој форум.

Градоначалникот на општина Чаир, во својство на потпретседател на ЗЕЛС, истакна дека програмата ќе продолжи да функционира и по престанокот на поддршката од Швајцарската агенција за развој и соработка. За таа цел, ќе се обучат сертифицирани модератори до крајот на 2012. Градоначалникот Заев, на примерот на Струмица, која веќе ги помина сите три фази на Форумот, целосно го објасни процесот на решавање на локалните проблеми преку форумските сесии во општината.

Благодарници за учество во програмата ,,Форуми во заедницата’’ им беа доделени на градоначалниците од 24 општини кои беа дел од програмата: Аеродром, Боговиње, Босилово, Гази Баба, Гостивар, Валандово, Василево, Дебарца, Делчево, Желино, Зајас, Карпош, Конче, Кочани, Липково, Македонски Брод, Могила, Неготино, Осломеј, Пехчево, Прилеп, Пробиштип, Струга и Чаир и на организациите кои ја спроведуваат програмата: ФООМ, ЦИРА, МЦМС, АДИ и Алка

Во третата фаза ФООМ ќе ја спроведува програмата во општините Липково, Карпош, Струга, Дебарце и Могила.