Концепти

Зајакнување и мобилизација на граѓаните

Општина по мерка на граѓаните

Интеграција на Ромите

Проекти и програми кои се спроведуваат во рамки на концептите

Форуми во заедницата

Пристап до правда во Македонија

Регионална програма за поддршка на истражувања

Проект на УСАИД за граѓанско општество

Хуманитарна и правна помош за мигрантите

Граѓанско учество за локална демократија

Заедничка рамка за правно зајакнување

Мобилизација на локални организации и активизам во заедницата | 2017

Граѓанска акција за итни реформски приоритети | 2017

Инклузивни и транспарентни образовни политики | 2017

Проект на УСАИД за граѓанско учество | 2017

Граѓанска алијанса за транспарентност | 2017

Области

Слобода на изразување

Младинска ангажираност за општествени промени

Унапредување на човековите права во здравството

Мониторинг и документирање на човековите права

Борба против корупција

Буџетска транспарентност

Младински активизам | 2017

Здравствени политики базирани на човековите права | 2017

Програми

Образование

Информации

Медиуми

Правна програма

Јавно здравство

Програма за реформа на јавната администрација и локалната самоуправа

Исток-Исток: Прекугранични партнерства

Граѓанско општество

Регионална програма за поддршка на истражувања

Општо

Форуми во заедницата

Ние одлучуваме

Граѓанско општество
пронајди

ШУТКА РОМА РАП ВО МЕНАДА НА 15 ЈУНИ ВО 22.00 ЧАСОТ

sutka roma rapПо настапите на реномираните фестивали „Зигет“ во Унгарија и „Роскилде“ во Данска како и на домашниот „Таксират“, групата на ромски рапери „Шутка рома рап“ во петок (15 јуни) во 22 часот во кафулето „Менада“ во Старата скопска чаршија ќе оддржи концерт на кој ќе ги презентира новиот материјал како и освежената бендовска постава.

На сцената ќе се качат шест рапери (четворица сосема нови музичари и двајца од екипата што лани настапи на големите светски сцени) и ќе понудат 60-минутна рап-приказна. Фет Џо, Ал-Алион, Сабри, Тахир, Кеј Уан и Нусрет изминативе неколку месеци работеа на новите песни во кои се фокусираат на ритамот на скопскиот живот, на убавите девојки, на љубовта, на забавата, но и на нивното секојдневие во населбата Шуто Оризари. Тие повторно ќе настапуваат со бенд во живо кој го носи етно-звукот зад нивните искрени рими, а е во состав Мендо (сакс, кларинет), Ајнур (труба), Ице (виолина), Исмет (бас) и Меко (тапани).

Проектот започна во 2010 година кога со поддршка на Фондацијата Отворено општество – Македонија излезе компилацијата I Šutka Tani mo Than. Поради големиот интерес од публиката во Европа се формираше и бендот „Шутка рома рап“ со цел да се настапува во живо. (Тогаш) Четворицата рапери одржаа концерти на многу познати музички манифестации. А, годинава проектот влезе во нова фаза. Составот на рапери во бендот е променет, а новиот материјал ќе може да се чуе во петок во „Менада“.