Концепти

Зајакнување и мобилизација на граѓаните

Општина по мерка на граѓаните

Интеграција на Ромите

Проекти и програми кои се спроведуваат во рамки на концептите

Форуми во заедницата

Пристап до правда во Македонија

Регионална програма за поддршка на истражувања

Проект на УСАИД за граѓанско општество

Хуманитарна и правна помош за мигрантите

Граѓанско учество за локална демократија

Заедничка рамка за правно зајакнување

Мобилизација на локални организации и активизам во заедницата | 2017

Граѓанска акција за итни реформски приоритети | 2017

Инклузивни и транспарентни образовни политики | 2017

Проект на УСАИД за граѓанско учество | 2017

Граѓанска алијанса за транспарентност | 2017

Области

Слобода на изразување

Младинска ангажираност за општествени промени

Унапредување на човековите права во здравството

Мониторинг и документирање на човековите права

Борба против корупција

Буџетска транспарентност

Младински активизам | 2017

Здравствени политики базирани на човековите права | 2017

Програми

Образование

Информации

Медиуми

Правна програма

Јавно здравство

Програма за реформа на јавната администрација и локалната самоуправа

Исток-Исток: Прекугранични партнерства

Граѓанско општество

Регионална програма за поддршка на истражувања

Општо

Форуми во заедницата

Ние одлучуваме

поврзани конкурси

нема поврзани конкурси

поврзани публикации

нема поврзани публикации

Зајакнување и мобилизација на граѓаните
пронајди

ПРОМОЦИЈА НА КНИГАТА „ВEРНИ ДО СМРТ: ДОВЕРБАТА И ТЕРОРОТ ВО РЕВОЛУЦИОНЕРНА МАКЕДОНИЈА“ ОД КИТ БРАУН И ДЕБАТА

На 15 јануари 2015 година (четврток), со почеток во 19 часот, во ГЕМ клубот во Стара чаршија, Фондацијата Отворено општество - Македонија ќе ја промовира книгата „Вeрни до смрт: довербата и теророт во револуционерна Македонија“ од Кит Браун. 

„Вeрни до смрт: довербата и теророт во револуционерна Македонија“ претставува вистински предизвик за откривање на работата на Македонската револуционерна организација од историска дистанца поголема од еден век. Кит Браун се сосредоточува на општествените и културните механизми на лојалноста за да ги опише патиштата на доверба и терор - мрежи на тајното комуницирање и врски на солидарноста - кои ги поврзувале печалбарите, селаните од зафрлените села и нивните лидери во една заедничка кауза и организација која имала своја терминологија и хиерархија, но и моќ да решава за животот и смртта на членовите кои ѝ се заколнале на верност.

Книгата ќе ја промовираат Драги Ѓорѓиев, директор на Институтот за национална историја, и Ирена Стефоска, професор на Институтот за национална историја. Гостин ќе биде и авторот Кит Браун, професор на Институтот Томас Х. Вотсон при Универзитет Браун во САД.

Модератор на промоцијата, по која ќе следи и дебата со присутните, ќе биде Билјана Бејкова.

За настанот ќе биде овозможен и пренос во живо на vozivo.mk.поврзани новости

нема поврзани новости