Концепти

Зајакнување и мобилизација на граѓаните

Општина по мерка на граѓаните

Интеграција на Ромите

Проекти и програми кои се спроведуваат во рамки на концептите

Форуми во заедницата

Пристап до правда во Македонија

Регионална програма за поддршка на истражувања

Проект на УСАИД за граѓанско општество

Хуманитарна и правна помош за мигрантите

Граѓанско учество за локална демократија

Заедничка рамка за правно зајакнување

Мобилизација на локални организации и активизам во заедницата | 2017

Граѓанска акција за итни реформски приоритети | 2017

Инклузивни и транспарентни образовни политики | 2017

Проект на УСАИД за граѓанско учество | 2017

Граѓанска алијанса за транспарентност | 2017

Области

Слобода на изразување

Младинска ангажираност за општествени промени

Унапредување на човековите права во здравството

Мониторинг и документирање на човековите права

Борба против корупција

Буџетска транспарентност

Младински активизам | 2017

Здравствени политики базирани на човековите права | 2017

Програми

Образование

Информации

Медиуми

Правна програма

Јавно здравство

Програма за реформа на јавната администрација и локалната самоуправа

Исток-Исток: Прекугранични партнерства

Граѓанско општество

Регионална програма за поддршка на истражувања

Општо

Форуми во заедницата

Ние одлучуваме

Општо
пронајди

Отворена изложбата „Чачипе за младите“cacipeПо повод меѓународниот Ден на Ромите 8-ми април и Декадата за вклучување на Ромите (2005 – 2015), на 6-ти април беше отворена изложбата „Чачипе за младите“ во организација на Фондацијата Отворено општество Македонија (ФООМ) и Амбасадата на Унгарија во Република Македонија.

Во пригодното обраќање унгарскиот амбасадор, Јозеф Бенце, истакна дека потребата од подигнување на свеста за состојбата и позицијата на Ромите во Европа е од суштинско значење. „Унгарија е еден од најголемите поддржувачи на Декадата на Ромите и минатата година, како претседавач со ЕУ, Унгарија имаше значајна улога во донесување на стратегијата за унапредување на животот на Ромите“ нагласи Бенце.

cacipeМинистерот без ресор, Неждет Мустафа, порача дека тој како национален координатор на Декадата на Ромите во Република Македонија заедно со сите партнери се труди да постигне што поголемо унапредување на животот на Ромите во земјава. „Она што може да го направиме денес, навистина да го направиме денес. Афроамериканците имаа сон, и тој им се оствари, се надевам дека и Ромите ќе го остварат својот сон. А тој ќе се оствари кога ќе се подобрат нивните животни услови. Кога ромските населби нема да бидат тоа што се денес, туку ќе бидат населби каде што ќе има пристоен живот“ порача Мустафа.

Извршниот директор на ФООМ, Владимир Милчин, им го честиташе меѓународниот ден на Ромите, додавајќи дека го чувствува како свој и дека ФООМ е еден од најголемите поддржувачи на Декадата на Ромите. „Чачипе на ромски значи „вистина“ и мислам дека оваа изложба е полн погодок, бидејќи вистината најдобро се претставува преку окото и објективот на фотографот“ истакна Милчин. ФООМ и натаму ќе работи на сите четири приоритети од Декадата на Ромите: домување, здравство, образование и вработување, и ќе продолжи со длабока посветеност на унапредување на животот и нивната позиција во општеството. И тоа ќе го правиме рака под рака со сите наши пријатели“ порача Милчин.

cacipeНа изложбата, чиј куратор е Габриела Чизек, се изложени фотографии од Меѓународниот конкурс за фотографија „Чачипе за младите“, објавен во ноември 2008 година од страна на Фондациите Отворено општество и Архивите на отвореното општество. Конкурсот беше отворен за сите млади луѓе од 12-те земји, дел од Декадата за вклучување на Ромите, со цел борба против негативните стереотипи, рушење на предрасудите и прикажување на една пософистицирана и посуптилна слика на најголемото етничко малцинство во Европа – Ромите, низ објективот на младите луѓе. Изложбата ќе биде отворена до 20 април 2012 година.