Концепти

Зајакнување и мобилизација на граѓаните

Општина по мерка на граѓаните

Интеграција на Ромите

Проекти и програми кои се спроведуваат во рамки на концептите

Форуми во заедницата

Пристап до правда во Македонија

Регионална програма за поддршка на истражувања

Проект на УСАИД за граѓанско општество

Хуманитарна и правна помош за мигрантите

Граѓанско учество за локална демократија

Заедничка рамка за правно зајакнување

Мобилизација на локални организации и активизам во заедницата | 2017

Граѓанска акција за итни реформски приоритети | 2017

Инклузивни и транспарентни образовни политики | 2017

Проект на УСАИД за граѓанско учество | 2017

Граѓанска алијанса за транспарентност | 2017

Области

Слобода на изразување

Младинска ангажираност за општествени промени

Унапредување на човековите права во здравството

Мониторинг и документирање на човековите права

Борба против корупција

Буџетска транспарентност

Младински активизам | 2017

Здравствени политики базирани на човековите права | 2017

Програми

Образование

Информации

Медиуми

Правна програма

Јавно здравство

Програма за реформа на јавната администрација и локалната самоуправа

Исток-Исток: Прекугранични партнерства

Граѓанско општество

Регионална програма за поддршка на истражувања

Општо

Форуми во заедницата

Ние одлучуваме

поврзани публикации

нема поврзани публикации

Проект на УСАИД за граѓанско учество | 2017
пронајди

ФОРУМ - ИНТЕГРИРАН ПРИСТАП ЗА ЗАШТИТА НА КВАЛИТЕТОТ НА ВОЗДУХОТ

УСАИД е домаќин на панел дискусија која ги поврзува засегнатите страни да развијат интегриран пристап за заштита на квалитетот на воздухот 

Во четврток, 14-ти декември 2017 година во 10:00 часот, Проектот на УСАИД за граѓанско учество (ПГУ) во соработка со Министерството за животна средина и просторно планирање, ќе организираат панел дискусија за политики за заштита на квалитетот на воздухот во хотел Континентал (Кристална сала) во Скопје. Форумот ќе обезбеди можност за отворен дијалог меѓу претставниците на централната и локалната власт, граѓанските организации, експерти и други релевантни засегнати страни да развијат интегриран пристап за решавање на проблемот со загаденоста на воздухот.

Едвард Гонзалез, директор на канцеларијата за развој на УСАИД, Јани Макрадули, заменик министер за животна средина и просторно планирање, Петре Шилегов, градоначалник на Скопје и Ана Дракиќ, директорка на Проектот на УСАИД за граѓанско учество се очекува да имаат воведни обраќања. Претставници од различни сектори – граѓански организации (Ана Чоловиќ – Лешоска, Еко-свест ГО), локални власти (Наташа Петровска, градоначалничка на општина Битола) и централните институции (Мирослав Богдановски, в.д. директор на Државниот инспекторат за животна средина) ќе ги презентираат можностите за подобрување на соработката со цел да се постигне подобра заштита на квалитетот на воздухот. Учесниците ќе имаат можност да разговараат за предложените пристапи за решавање на  проблемот со загадување на воздухот и за зголемување на соработката во развивањето и спроведувањето на следни чекори во постигање на заедничката цел а тоа е, чист воздух.
На настанот, говорниците ќе дадат изјави за медиумите.


Проектот на УСАИД за граѓанско учество (ПГУ) е петдогишен проект во износ од 9,4 милиони долари кој се стреми да го зајакне капацитетот на граѓанските организации (ГО) и младинските групи за унапредување на јавните политики, подобрување на јавните услуги, промовирање на доброто владеење и да се придонесе за подобрување на животниот стандард на луѓето во Македонија. ПГУ се спроведува од страна на Ист Вест Менаџмент Институт, во партнерство со четири локални ГО: Фондацијата за интернет и општество “Метаморфозис“, Асоцијацијата за демократски иницијативи, Фондацијата отворено општество во Македонија и Националниот младински совет на Македонија.
Форумот за политики го организира Фондацијата отворено општество - Македонија. За повеќе информации во врска со ПГУ ве молиме да нè посетите на Facebook/CEPMacedonia.

Клучни зборови

| усаид