Концепти

Зајакнување и мобилизација на граѓаните

Општина по мерка на граѓаните

Интеграција на Ромите

Проекти и програми кои се спроведуваат во рамки на концептите

Форуми во заедницата

Пристап до правда во Македонија

Регионална програма за поддршка на истражувања

Проект на УСАИД за граѓанско општество

Хуманитарна и правна помош за мигрантите

Граѓанско учество за локална демократија

Заедничка рамка за правно зајакнување

Мобилизација на локални организации и активизам во заедницата | 2017

Граѓанска акција за итни реформски приоритети | 2017

Инклузивни и транспарентни образовни политики | 2017

Проект на УСАИД за граѓанско учество | 2017

Граѓанска алијанса за транспарентност | 2017

Области

Слобода на изразување

Младинска ангажираност за општествени промени

Унапредување на човековите права во здравството

Мониторинг и документирање на човековите права

Борба против корупција

Буџетска транспарентност

Младински активизам | 2017

Здравствени политики базирани на човековите права | 2017

Програми

Образование

Информации

Медиуми

Правна програма

Јавно здравство

Програма за реформа на јавната администрација и локалната самоуправа

Исток-Исток: Прекугранични партнерства

Граѓанско општество

Регионална програма за поддршка на истражувања

Општо

Форуми во заедницата

Ние одлучуваме

Унапредување на човековите права во здравството
пронајди
Унапредување на човековите права во здравството

ПОТВРДЕНА ПОТРЕБАТА ОД ОСАМОСТОЈУВАЊЕ НА ЛИЦАТА СО ИНТЕЛЕКТУАЛНА ПОПРЕЧЕНОСТ

Од оддржаниот дводневен настан „Заедница за сите“ – проекции на документарни филмови и дебата

[Jan 30 2017 ] На 24 и 25 јануари 2017 година се одржа настанот „Заедница за сите“ во чии рамки беа проектирани документарни филмови проследени со дебата за процесот на деинституционализација на лицата со попреченост, во организација и по иницијатива на Здружението СОЛЕМ и Фондација Отворено општество - Македонија.

Унапредување на човековите права во здравството

ДЕИНСТИТУЦИОНАЛИЗАЦИЈА НА ЛИЦАТА СО ПОПРЕЧЕНОСТ КАКО АПСОЛУТНА ПОТРЕБА И ЧОВЕКОВО ПРАВО

Од проекциите на документарниот филм за правата на лицата со попреченост „Слободни“ на Томислав Жаја

[Oct 8 2016 ] На 4, 5 и 6 октомври 2016, во Бизнис салата на Скопскиот саем и во Домот на АРМ, се одржаа три проекции на повеќепати наградуваниот документарен филм „Слободни“, од хрватскиот режисер Томислав Жаја, а во организација на СОЛЕМ - здружение на граѓани за поддршка на лица со посебни потреби и Фондацијата Отворено општество - Македонија.

Унапредување на човековите права во здравството

4-ТА СРЕДБА „АДВОКАТУРА НА МАРГИНИТЕ“ ВО МАКЕДОНИЈА И ПАНЕЛ-ДИСКУСИЈА „НЕПРАВДАТА Е ШТЕТНА ПО ВАШЕТО ЗДРАВЈЕ“

[Aug 28 2015 ] Фондацијата Отворено општество – Македонија (ФООМ), ХОПС - Опции за здрав живот Скопје, Коалицијата „Сексуални и здравствени права на маргинализираните заедници“ и Програмата за јавно здравство на Фондациите Отворено општество беа домаќини на 4-та средба „Адвокатура на маргините“ која годинава се одржа во Охрид, Македонија, од 24 до 27 август 2015 година.

Унапредување на човековите права во здравството

Одржана работилницата „Школа за креативен активизам“ во Охрид и Скопје

[Mar 27 2014 ] Фондацијата Отворено општество - Македонија (ФООМ), во соработка со Мрежната програма за јавно здравство при ФОО, во периодот од 18 до 23 март, во Охрид и Скопје, организираше работилница „Школа за креативен активизам“.

Унапредување на човековите права во здравството

Објавен првиот број на списанието „Дроги - Политики и практики“

[Jan 9 2014 ] "Дроги - Политики и практики" се стреми да обезбеди различни перспективи на политики и практики поврзани со дрогата воопшто, употребата на дрога, да се информира и едуцира пошироката публика, да се обезбеди поширока видливост на корисниците на дрога како и поттикнување на интердисциплинарен дијалог за соодветни и похумани решенија на споменатите општествени предизвици.