најава на активности

ЈАВНИ РАСПРАВИ ПО ЧЕТИРИ НАЦРТ-АКЦИСКИ ПЛАНОВИ ЗА ЛОКАЛНИТЕ СТРАТЕГИИ НА ОПШТИНА СТРУМИЦА


На 26 мај 2015 година (вторник) и на 27 мај 2015 (среда), со почеток во 10 часот, во Домот на АРМ во Струмица, ќе се одржат јавни расправи по четири Нацрт-акциски планови за локалните стратегии на Општина Струмица и тоа за образование, млади, соработка со граѓанскиот сектор и за социјална заштита.


Прочитај повеќе

ЈАВНИ РАСПРАВИ ПО ЧЕТИРИ НАЦРТ-АКЦИСКИ ПЛАНОВИ ЗА ЛОКАЛНИТЕ СТРАТЕГИИ НА ОПШТИНА ЦЕНТАР


На 27 мај 2015 година (среда) и на 28 мај 2015 (четврток), со почеток во 10 часот, во хотел Импексел-2 во Скопје, ќе се одржат јавни расправи по четири Нацрт-акциски планови за локалните стратегии на Општина Центар и тоа за образование, млади, соработка со граѓанските организации и за социјална заштита.


Прочитај повеќе
п а р т н е р и
настани и новости
Зајакнување и мобилизација на граѓаните

ФООМ пристапува кон Граѓаните за Mакедонија


[12.05.2015] Фондацијата Отворено општество - Македонија пристапува кон коалицијата ГРАЃАНИТЕ ЗА МАКЕДОНИЈА, затоа што не е ни предизборна коалиција, ни коалиција за освојување на власта.

Општина по мерка на граѓаните

РЕНОВИРАНА И АДАПТИРАНА САЛАТА НА СОВЕТОТ НА ОПШТИНА СТРУМИЦА ЗА УЧЕСТВО НА ГРАЃАНИТЕ ВО ПРОЦЕСИТЕ НА ОДЛУЧУВАЊЕ НА ЛОКАЛНО НИВО


[08.05.2015] Со цел граѓаните да учествуваат во процесите на креирање на политиките и во донесувањето одлуки на локално ниво беше реновирана и адаптирана салата на Советот на општина Струмица.

Зајакнување и мобилизација на граѓаните

КОРУПЦИЈА, ЛАГИ И АУДИОСНИМКИ


[06.05.2015] Од „црниот понеделник“ на 24 декември 2012 до „бомбите“ на опозицијата за криминалното владеење на власта.Фактографски приказ на настани и протести во изминатите три години.

Проект на УСАИД за граѓанско општество

Доделени 6 грантa за заеднички акции на граѓански организации


[30.04.2015] На конкурсот за доделување грантови за заеднички акции на граѓански организации во рамки на Проектот на УСАИД за граѓанско општество, објавен во февруари 2015 година

Интеграција на Ромите

ЛИДЕРСТВО НА РОМИТЕ ЗА 21-виот ВЕК


[09.04.2015] Меѓународниот ден на Ромите е можност да се сфати дека главниот извор на надеж за Ромите во Европа се самите Роми. Чекањето ЕУ и владите да ги решат проблемите на нашите луѓе веќе не е опција. Овој вид зависност придонесува кон длабоко вкоренето чувство на инфериорност. Оттука, Ромите, но и другите групи како нив се убедени дека ние секогаш сме биле ментално, физички, духовно и културно инфериорни.

Зајакнување и мобилизација на граѓаните

ПОВИК ДО НАДЛЕЖНИТЕ ИНСТИТУЦИИ ДА ПОСТАПАТ ПО НАВОДНИТЕ ЗЛОУПОТРЕБИ, НЕЗАКОНИТО ПОСТАПУВАЊЕ, КОРУПЦИЈА И НАРУШУВАЊЕ НА ЧОВЕКОВИТЕ ПРАВА КОИ СЕ НАВЕДУВААТ ВО ОБЈАВЕНИТЕ ТЕЛЕФОНСКИ КОМУНИКАЦИИ

Платформа на граѓански организации за борба против корупција


[26.03.2015] Платформата на граѓански организации за борба против корупција на 25 март 2015 година (среда), во 12 часот, во хотелот Холидеј ин во Скопје, одржа конференција за печат во врска со аферата за прислушуваните телефонски разговори кои повеќе од еден месец се објавуваат во јавноста од страна на опозициската СДСМ.

Пристап до правда во Македонија

САМО 35 ГРАЃАНИ УСПЕАА ДА ДОБИЈАТ АДВОКАТ ОД ДРЖАВАТА И ДА ГО ОСТВАРАТ НИВНОТО ПРАВО НА ПРИСТАП ДО ПРАВДА, А ДУРИ 1243 ИМАЛЕ ПРАВЕН ПРОБЛЕМ ВО ИЗМИНАТАТА ГОДИНА

Соопштение на проектот Пристап до правда во Македонија - март 2015


[11.03.2015] Во рамки на првите 12 месеци од реализацијата на проектот „Пристап до правда во Македонија“, мрежата организации регистрирани како даватели на бесплатна правна помош, обезбеди информации за правни прашања поставени од 1243 лица (599 жени и 644 мажи) во врска со 1287 правни проблеми.

пронајди
п у б л и к а ц и и