најава на активности

[Oct 27 2016 ] ОБУКА „ШТО Е КВАЛИТЕТНО ИНКЛУЗИВНО ОБРАЗОВАНИЕ И КАКО ДО НЕГО?“


Во рамки на концептот Интеграција на Ромите, Фондацијата Отворено општество - Македонија во периодот од 1 до 3 ноември 2016 година, во Велес, ќе одржи обука на тема „Што е квалитетно инклузивно образование и како до него?“, наменета за претставници на пет граѓански организации.


Прочитај повеќе

[Oct 27 2016 ] ОБУКА „ПОЗИТИВНО ОБРАЗОВАНИЕ“ ЗА НАСТАВНИЦИ ОД КУМАНОВО


Како дел од активностите во рамки на концептот Интеграција на Ромите, Фондацијата Отворено општество - Македонија во периодот од 28 до 30 октомври 2016 година, во Велес, ќе одржи обука на тема „Позитивно образование“, наменета за 24 наставници од четири основни училишта од Куманово.


Прочитај повеќе

[Oct 27 2016 ] СЕСИЈА ЗА ПРАВНО ОПИСМЕНУВАЊЕ НА ГРАЃАНИТЕ ВО СТРУМИЦА


На 27 октомври 2016 година (четврток), во Едукативниот центар „Покров“ во Струмица, со почеток во 15 часот, ќе се одржи сесија за правно описменување за граѓаните од Струмица во рамки на проектот Пристап до правда во Македонија.


Прочитај повеќе

[Oct 26 2016 ] ПРЕС-КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА НАЈАВА НА ГРАЃАНСКАТА АКЦИЈА „НИЕ ОДЛУЧУВАМЕ!“


На 26 октомври 2016 година (среда), со почеток во 12 часот, пред Собранието на Република Македонија во Скопје, ќе се одржи прес-конференција по повод почетокот на граѓанската акција „Ние одлучуваме!“, предводена од над 20 граѓански организации, која ќе се спроведува на целата територија на Македонија. На прес-конференцијата ќе се обратат граѓанските активисти Драган Додевски, Ирена Стеријовска и Љуми Бекири.


Прочитај повеќе
п а р т н е р и
настани и новости
Општо

ПОЧНУВА ГРАЃАНСКАТА АКЦИЈА „НИЕ ОДЛУЧУВАМЕ!“


[27.10.2016] На 26 октомври 2016 година (среда), со почеток во 12 часот, пред Собранието на Република Македонија во Скопје, се одржа прес-конференција по повод почетокот на граѓанската акција „Ние одлучуваме!“.

Општина по мерка на граѓаните

ОДРЖАН ГРАЃАНСКИ ФОРУМ ВО ОПШТИНА СТРУМИЦА


[27.10.2016] На 21 октомври 2016 година, во Домот на АРМ во Струмица, општина Струмица во соработка со Фондацијата Отворено општество – Македонија и Центарот на заедницата на општина Струмица, одржаа граѓански форум на кој граѓаните имаа можност да гласаат за предложените проекти од акциските планови за образование, млади, социјална заштита и соработка за граѓанскиот сектор.

Зајакнување и мобилизација на граѓаните

АЛАРМ 35 | 20 БАРАЊА ЗА ФЕР И ДЕМОКРАТСКИ ИЗБОРИ ВО 2016 ГОДИНА

Избори 2016 година


[27.10.2016] Поаѓајќи од забелешките и препораките дадени во извештаите на набљудувачките мисии за изборите во 2014 година и обврските од Копенхашкиот документ на ОБСЕ од 1990 година, а со цел организирање фер и демократски предвремени парламентарни избори во 2016 година, алармираме до Државната изборна комисија (ДИК) со серија од неколку препораки.

Интеграција на Ромите

ОДРЖАНА ПОЧЕТНА ОБУКА ЗА ФАЦИЛИТАТОРИ И АНИМАТОРИ ВО РОМСКИТЕ ЗАЕДНИЦИ


[27.10.2016] Од 12 до 16 октомври 2016 година, во хотелот Романтик во Велес, се одржа почетна обука за фацилитатори и аниматори во ромските заедници наменета за претставници на организациите Центар за демократски развој и иницијативи во Mакедонија - ЦДРИМ, НВО КХАМ - Делчево и Иницијатива за развој и инклузија на заедниците ИРИЗ, како и за претставници на ромската заедница од Шуто Оризари, Делчево, Виница и с. Црник.

Општина по мерка на граѓаните

ОДРЖАН ГРАЃАНСКИ ФОРУМ ВО ОПШТИНА ЦЕНТАР


[27.10.2016] На 18 октомври 2016 година, во х. Холидеј Ин во Скопје, Општината Центар во соработка со Фондацијата Отворено општество – Македонија и Центарот на заедницата на Општина Центар, одржаа граѓански форум на кој граѓаните имаа можност да гласаат за предложените проекти од акциските планови за образование, млади, социјална заштита и соработка за граѓанскиот сектор.

Заедничка рамка за правно зајакнување

СПРОВЕДЕНА ОБУКА ЗА ПРАВНО ЗАЈАКНУВАЊЕ ВО БУДИМПЕШТА


[27.10.2016] Во периодот од 10 до 14 октомври 2016 година, во Будимпешта, како дел од Заедничката рамка за правно зајакнување на Фондациите Отворено општество се спроведе обука за правно зајакнување, на која учествуваа претставници на 23 држави од Европа, Африка, Азија, Северна и Јужна Америка.

Општина по мерка на граѓаните

ОДРЖАН ГРАЃАНСКИ ФОРУМ ВО ОПШТИНА СТРУГА


[27.10.2016] На 17 октомври 2016 година, во Општина Струга се одржа граѓански форум на кој учесниците имаа можност да гласаат за предложените проекти од акциските планови за образование, млади, социјална заштита и соработка со граѓанскиот сектор.

пронајди
к о н к у р с и

Во моментов нема активни конкурси

п у б л и к а ц и и